Perşembe, Mayıs 11, 2006

Kudüs - Jerusalem

27-30 Nisan arasında Kudüs'e tur ile gittim. (Gitmeyi düşünürseniz Eman Tur'u mutlaka öneririm. Hem rehberlik hizmetleri hem de verdikleri emek gerçekten çok fazla. Aldıkları parayı fazlasıyla hakediyorlar) Muhteşem bir şehir ve muhteşem bir tarih. Gittiğim için çok sevinçliyim. Geziden notlarım:
- Ülkeye girmek çok kolay oldu. Girişte tek bir soru sormadılar. Ama bunda tur'un rehberlerinin etkisi çok fazlaydı.
- Turda 1 İsrailli, 1 Arap ve 1 Türk rehber vardı. Bunun dışında bir de Arap otobüs şöförümüz. onlar inanılmaz hayatımızı kolaylaştırdılar. Kaybolan ton tin yaşlıları buldular, İsrail'den Filistine geçişlerde ya da kontrollerde sayelerinde hiç bir zorlukla karşılaşmadık. Gerçi bizim turdakiler adamlara Türkçe öğretmek için ellerinden geleni yaptılar.
- Ülkenin çoğu İngilizce biliyor. O yüzden ingilizce biliyorsanız kaybolmazsınız.
- Rehber olmadan Filistin bölgesine geçmek ve geri çıkmak çok zor. Yarısını kapıdan çeviriyorlardı.
- Filistin bölgelerinde hayat zor. Şehirlerin etrafını 12 m duvar ile örüyorlar. İçerde ticaret yok ve yaşam koşulları gerçekten kötü.
- Kudüs'te yer yer kurşun izlerini görmek mümkün. Duvarlarda, evlerde...
- Müslüman ibadet yerlerine girerken tesettür şart. Diğer dinlerinkiler rahat. Her yerde fotograf çekmeye izin var. - Zenci musevi nasıl oluyor bilemedim ama vardı.
- Ülkeden çıkmak çok zor! 3 defa bavulumu makineden geçirdiler. Sonra da açıp baktılar. hurmalarıma dır dır ettiler. :) 3 soy ilerime kadar başka ülkenin vatandaşı olup olmadığımı da sordular.
Mutlaka yapın:
Ölü denizden kozmetik malzemeleri alın
Yine ölü denizden hurma alın
fakir fukaraya sadaka verin :)

işte bir kaç güzel resim

1 yorum:

arif umur dedi ki...

çok güzel ya
benimde yapasım var.
Ama hurmalarıma dır dır ederlerse sinir olurum ben. Oturur yerim hepsini.

bir israil iki balkanlar gideceğim yerler siralaması