Cuma, Eylül 15, 2006

kariyer planlaması (1)

şu ara kime sorsam gelecekte danışman olmak istiyor (bende dahil) . tabiki danışılacak konular çok fazla. yani sabah giyinirken bunu mu giysem yoksa şunu mu diye de danışmak isteyebiliyoruz. iyi de kimse "şunu giysene" diyen kişiye (abla, kardeş, eş, anne vs) para vermeyi düşünmüyor. "buyur al, verdiğin akıl fikir için"

bu çok ilkel örnekten farklı da değil aslında iş yerlerindeki durum. çalışanlar, patronun tepelerine diktikleri (uluslararsı bir firma ise bir ecnebi, yerell bir firma ise yerel bir danışman veya en kötüsünden patronun arkadaşı) bu yeni adamdan sıkılıyor. hani biraz cesaret etseler: "hadi ya, öyle mi?" gibi alaylı veya "sen daha kısa pantolonla koşarken ben bu işleri yapıyordum" gibi iddialı bir cümleleri dışlarından da söyleyebilirler. kısaca danışmanları çalışanlar sevmez.

patronlar ise cepten o kadar paranın ne gereksiz yere lak lak konuşacak olan bu kişilere verildiğini hiç bir şekilde anlamaz, tasvip etmez, oldu ki danışmanlığı aldı ama bu defada parasını ödememek için elinden geleni ardına koymaz.

pek şahane!

peki ama biz danışman olmak isteyen insanlar grubu, manyak mıyız ki içinde yaşadığımız bu durumu bile bile hala isteriz.

değil tabiki! neden isteriz? çünkü bizce de danışman denen gürüh hiç bir iş yapmadan lak lak konuşup paraları cukka cebe atmaktadır. işler sıkışıp, ortalık karışınca da ortadan kaybolmaktadır. işte bu tembellik hasreti ile yanıp tutumaktayız.

bunlar benim kendi abartılı düşüncelerim. doğruluk payı da var bu arada. yine de danışman denen şeye biraz farklı gözle bakmak lazım. mesela:

- danışmanımız konusunda uzman mı, yoksa gerçekten patronun arkadaşı olduğu için mi öyle?
- danışmanızmıdan neden hayatımızı kolaylaştıracak şeyleri almıyoruz? evet konuyu ondan daha iyi biliyor olabiliriz ama bu aynı zamanda körleşmiş olabileceğimizi de göstermez mi? (bkz: einstein'in sözü)
- danışman olmak o kadar kolay değil. önce kendinizi hem patrona hem de çalışanlara ispatlamalısınız
- işlerin karışması ve her şeyin kötüleşmesi danışmanın kariyerine de bir çizik atar. hatta sonucu herkesinden kötü olur.
- kafa ile para kazanmak çok zordur. IQ testini gösterip kimseden para talep edemezsiniz.

Devamı var.

Hiç yorum yok: