Salı, Haziran 19, 2007

Düdüklüde Kıymalı Bamya

15 Haziran Cuma gecesi "Düdüklüde Kıymalı Bamya" oyununu Tepebaşı Oyuncularından seyrettik. Tek kelime diyeceğim, muhteşemdiler!

Aslında oyuncuların çoğunu iş arkadaşım (bir kısmı şirket değiştirsede!) olduğu için tanıyorum. Ama bu övgümün nedeni kesinlikle onları tanıdığım için değil. Belki acemi olduklarını düşündüm ve beklentim daha düşük olduğu için bu kadar beğenmişimdir diye yorum da yapabilirdim ama hayır, oyunları gayet profesyoneldi (tiyatro gurusu değilim ama seyrettiğimin tadını alırım ;)

Kıssadan hisse, sadece 3 oyun oynadılar ama devamı gelsin inşallah!



Düdüklüde Kıymalı Bamya
Hadi Çaman Tiyatrosu: 15.06.2007 20:00

Yönetenler: Evrim Doğan Şahintürk, Mustafa Kırantepe
Danışman: Ali Düşenkalkar


Oyuncular: Selin Aksalur, Çağan Arı, Elen Bal, Sevda Ertaş, Oya Hacısalim, Zeynep Karaçay, Özlem Kaya, Tekin Öztop, Serpil Topuz, Eylem Yalın

Mehmet Baydur'un 1991'de yazmış olduğu, alaturkalıkla alafrangalık arasında sıkışmış bir kadın topluluğunu, acıkla bir güldürüyle dile getiriyor "Düdüklüde Kıymalı Bamya" oyununda... "İyi bir yemek, iyi bir demokrasiye benzer" yaklaşımıyla yola çıkan yazar, bu eserde, toplumdaki dengesizlikleri, sınıfsal çarpıklıkları alaycı bir dille eleştiriyor.

Bir işte çalışmayan, gündelik yaşamlarını allı güllü sabahlıklarının içinde sabah keyfi yapmak ve gündüz televizyonlarında yayınlanan pembe dizileri topluca izlemekle dolduran bu birbirinin akrabası, arkadaşı ya da komşusu, dul ve evli kadınlar, ne ev işlerini eski ev hanımları gibi yetkinlikle yapacak denli becerili ve özenli, ne de çağdaş kadının yaşama biçimine ayak uydurabilecek denli enerjiktirler. Sanki zaman kazanmaya çok gereksinimleri varmış gibi de, nazlı bir sebze olan bamya'yı, düdüklü de pişirerek rezil ederler.

İstanbul'un eski semtlerindeki alaturaka kokan, sıcacık aile yaşantısından bir kesit sunan seyredilmesi gereken bir güdürü oyunu "Düdüklüde Kıymalı Bamya"...

1 yorum:

Adsız dedi ki...

Bunlarin bi de Maltepe grubu vardi onlara ne oldu acaba?