Salı, Mayıs 10, 2016

Browser Savaşları

Yıl 2009, Vakıfta çalıştığım yıl. Bir web uygulaması projemiz var, beni de o yüzden zaten işe almışlar.

Vakıf genelinde tüm Türkiyede 80 noktada 2500 civarında desktop bilgisayar var. Çoğu Nuh nebiden kalma bağış bilgisayarları. ie 5 yüklü. Uzaktan erişimse bir gelecek hayali. Gönüllüler bilgisayar konusunda bildikleri kadar destek verebiliyorlar.

Firma uygulamayı geliştiriyor, uygulama ie5 de çalışmıyor. 7 çıkmış o zaman. Firmaya diyoruz uygulamayı düzenle, o diyor 5 eski, değiştir. Sanki firmaya işi ve parayı biz vakıf olarak vermemişiz de vakfın düşmanı bize garez olsun diye vermiş. Zaten sınırlı kaynaklarda çalışan vakfa biz de böyle bir yük bindirmeye çalışıyorlar.

O da yetmezmiş gibi pentium bulduğumuzda sevinen bize, çift çekirdekli bilgisayarda bile zor çalışan bir oyun yazmışlar.

Zaman içinde bağışlarla bilgisayarları yenileyebildik. Ama bu sorunu çözmemiz zaman aldı. O günlerde zorlayan sınırlarda "ne gibi şeyler yapılabilir"in hayat derslerini aldım.

Ama az almışım anlaşılan yıl 2016. Yine bir uygulama geliştiriyoruz yine eski browser derdi ve yine deveye hendek atlatmak isteyen bir yazılım firması...

Almadığım ders neydi acaba?!

Hiç yorum yok: