Perşembe, Ağustos 25, 2005

mars dediğimiz fantastik gezegen hakkında yalan haber!!! - FLASH FLASH FLASH

23.08.2005 - MARS gezegeni ile ilgili uydurma bir haber dolaşıyor.... Gerek medyadan gelen telefonlar, ve gerekse TUG e-posta adresine gelen iletiler bu konuda bir balon haberin varlığını gösteriyor.

TUG'a gelen ileti söyle : Mars gezegeni Ağustostan itibaren geceleri gökyüzünün en parlak cismi olacak. Mars çıplak gözle dolunay kadar büyük görünecek. 27 Ağustosta Mars dünyaya 34,65 milyon mil yaklaştığında en büyük göründüğü gün olacak. 27 Ağustos gecesi 00:30'da gökyüzünü izleyin. Dünyanın iki Ay’ı varmış gibi görünecek.

Mars’ın dünyaya bu kadar yakın geçeceği bir sonraki tarih 2287 yılı. Bunu dostlarınızla paylasın. Bugün hayatta olan hiçbir kimse bu olayı tekrar göremeyecek.

"Mars gezegeni Ağustostan itibaren gökyüzünün en parlak cismi olmayacaktır. Venüs ve Jüpiter daha parlak görünecektir. 27 Ağustos gecesi Mars -1 kadir parlaklıkta olacak, ancak Jüpiter-1.7 kadir, ve Venüs -3.8 kadir yani daha parlak görüneceklerdir. Çıplak gözle dolunay kadar büyük görünmesi olanaksızdır. Bir gökcisminin çapı değişmiyorsa, daha büyük görünmesi için Yer'e daha yakın olması gerekir. Mars'ın Yer'e uzaklığı 27 Ağustosta 103 milyon km ve görünür çapı 14 yay saniyesi kadar olacaktır. Halbuki, Yer'e en yakın konumuna 30 Ekim 2005 günü gelecektir. Bu tarihte parlaklıgı -2.3 kadire kadar artacak, uzaklığı 69 milyon km ve görünür çapı da en büyük göründügü bu günde ancak 20.2 yay saniyesi olacaktır. Bu görünür çapı ile Ay'ın görünür çapının 0.01 den daha küçük görünecektir.

Dünyanın iki ay'ı varmış gibi görünmesi ise tamamen hayaldir. 30 Ekim deki Yer-Mars uzaklığına 2018 den önce gelemeyecektir. Bu baglamda 2287 yılı da anlamsız bir tarihtir. Siz yine de 27 Ağustos gecesi gökyüzünü inceleyin ve Mars, Ay ve Ülker kümesinin komşu oluşlarını izleyin. Umarız gazeteler bu kandırmaca e-postayı haber yapmaz. Konunun doğruluğunu önce TUG'a soran gazetecilere de teşekkür ederiz.

TUG (Tübitak Ulusal Gözlemevi)

Hiç yorum yok: