Cuma, Kasım 10, 2006

Rembrant eskizleri ve osmanlıdan günümüze istanbul

Pera müzesinde yenilenen iki kat. Rembrant'ın ve öğrencilerinin eskizleri / desenleri ve Osmanlıdan günümüze İstanbul.

İşte Rembrant:






Bu da bir öğrencisinin eskizi: (Hacer'in kovulması)





Gezerken şunu fark ettim ki İncil'den sahneleri çalışmışlar ama çizimlerdeki burunlar yuvarlak yuvarlak. :) Bir de resmedilen yerler avrupanın ortası... Sanki peygamberler avrupanın ortasında yaşamış gibi. Bu da ressamların kendi ülkelerinden ve kendi insanlarından başkalarını veya yerleri görmediklerini düşündürüyor.

Rembrant'ın hayatı ile ilgili bir film izlemiştim. Karısına düşkünlüğü, ölen çocukları, zenginlik, ün ve fakirlik arasındaki gidiş gelişler, neşe ve sefehattan üzüntü ve kedere düşüş...

Osmanlıdan günümüze İstanbul:


Bu ünlü zırhlı II Wilhelm'in İstanbulu ziyaret edişinde çekilmiş. Yani 1. dünya savaşının ve Osmanlının dağılmasını başlatan nedenler. II Wilhelm İngiliz kraliyet ailesi ile kuzen olmasına rağmen onun Osmanlı padişahını ziyareti İngilizlerde o güne kadar sürdürülen birleşik bir Osmanlı devleti stratejisinin değişmesine neden olmuştur. İngilitere bundan sonra Osmanlının toprak bütünlüğünü korumak için yaptığı çalışmaların tam tersini yapacaktır. bu nedenle çok özel bir fotograf olduğunu düşünüyorum.

ve bu da güzelim boğaz... O zamanda her şey çok daha bakir(!) miş....





2 yorum:

arif umur dedi ki...

Ne zamandır gidesim var PEra müzesine ama müze insanın burnunun dibinde olunca herhalde, ne zaman olsa giderim diye ihmal ediyor.

Banu sayende muzelerden haberlerimiz oluyor. Yine beyoglunda olan minyatur ve foto sergilerini gezmem için on ayak olmuştun süper olmuştu valla.

Yine bir ebru, minyatur tarzı bir sergi bulsak da gitsek

Banu dedi ki...

:) haftaya koç müzesindeyiz. leonardo amcamızın güzelliklerine bakacağız

Not: bilmeyende beni elinde tarih kitapları müze müze geziyorum sanacak ayol :D