Salı, Mayıs 29, 2007

düşünceyi çözmek

düşünüyorum, o halde varım! - Cogito ergo sum



Descatres neden bu sözü söylemiştir? Hissediyorum o halde varım neden değildir? Analitik düşünenler hislerine kapılırsan hata yaparsın derler.



Hisler ve düşünceler yüzyıllar boyu savaş içinde... Yeni bir akım ise düşünme sadece hisset o zaman ancak gerçeği bulursun diyor. Yani tam olarak şöyle bir ifade: "Güzel, doyumlu ve mutlu bir yaşam, ancak ve ancak düşüceler dahil tüm varoluştan özgür kalmakla mümkündür". Bu bir evrensel kuralmış.



Düşünceler doğru bir akılla üretildiğinde elbetteki insanı cennete götürecek. Peki ya sağlıksız bir akıldan üreyen düşünceler? Sağlıksız bir akıl tanımını da iyi yapmak gerekli aslında. Bahsettiğim şey bir şizofren hali, bir psikopat hali, hadi en azından bir depresif hali de değil. Sağlıklı akla sahip insan kendini ancak Tanrıda bulmuş ve aklıyla ona ulaşabilmiş olandır.



Ancak yola çıkarken aklı ve en büyük yan etkisi olan sorgulama ve reddetmeyi bırakması yanında taşıdığı en basit şeytanını kendinden uzaklaştırması için yetecektir. Öyle bir şeytandır ki o, kendini mükemmel göstererek şu basit hayatımızın en basit tatlarını bile almamızı engeller, bizi hayata karşı soğutur, yaşam enerjimizi soğurur ve bizi tüketir. Bizse hala egomuzun yol gösterici ışığı ile sanki çok doğru bir yolda ilerliyormuşçasına at gözlüklerimizi takar şans eseri bulduğumuz yolda ilerleriz.



Eğer ki hayatınız bir bunama, bir yorgunluk veya dehşet verici kabuslar içindeyse bunu bir düşünün.



Ve evet aptallar mutludur. Ama siz hem mutlu hem de üretken de olabilirsiniz.



Hisleriniz de düşüncelerinizden farklı değil. Eğer ki basit bir temel içgüdünün etrafında sadece basit tatminler peşinde koşan bir aptalsanız, yine bir diğer şeytanın esiri olmuşsunuzdur. Basit fiziksel ihtiyaçlarınız hayatınızın tam orta yerine oturmuş; kendinizi yemek, uyku ve cinsel gibi ihtiyaçlarınızın hemen tatmin edilmesi gereken davranışları içinde buluyorsanız gerçekten hissetmeyi bilmiyorsunuz demektir ve hiç doymak bilmeyen bir tatminsizlikle dünyayı yine kendinize dar etmektesiniz.



İlkel isteklerinizle bir aptalsanız mutlu olmayı da hayal etmeyin. İlkel istekleri olmayan bir aptalsa sadece bir idiot veya ciddi anlamda zeka geriliği problemi yaşayanlar olabilir. Sadece aptal olmak sizi mutlu etmeyecek yani.



Her şeyden önce kırın o sorgulayıcı aklı ve sonra hissedin. Sonra da evrensel bilgeliği içinize alıp onunla aklınızı yönetin...

Teşekkürler, Özlem, Banu ve Eylem. Hayatımın bu döneminde bana yol açtığınız için...

Hiç yorum yok: