Perşembe, Nisan 02, 2009

Psikoloji ve Erkekler

Erkeklik neden bilmem bir cinsiyeti ifade etmekten daha fazla erkekler için. Benzer şeyi bir kadına bakarken de düşünüyorlar. Kadınlık ya da erkeklik sadece bir cinsiyet değil, ne giyinmesi, ne yemesi, ne düşünmesi ve ne yapması gerekli şekilde sınıflandırmış organizmalar sanki.

Sanırım pek çok kadında aynı şekilde düşünüyor. Ama farklı pencerelerden farklı gökyüzünü görerek. Yoksa neden bu kadar çatışma çıksın ki?

İşin garip yanı bu bakış açısı olduğu gibi tüm ilme ve bilime de yayılmış durumda. Dervişin zikri neyse fikride odur hesabı tüm sınıflandırmaların temelinde bu var. Doğal bir sonuç olarak erkeklerin yoğun olduğu bu alanlarda çıkan yorumlamaların temelinde de erkek penceresinden erkek gökyüzü tasvir ediliyor.

Bu yukarda yazdığım paragraf esas olarak herhangi bir duygu içermiyor. Böyle olduğu için kıskanma, öfke (SCUM gibi değil yani) veya bir hayıflanmam yok. Öyle gelmiş ve öyle olmuş düşüncesindeyim. [değiştiremeyeceğim şeyler için ağlamayı bıraktım artık, mesela geçmiş gibi!]

Çoğu ünlü psikolog ve psikiyatristlerde erkek. Haliyle kadını tasvir ederkende kendi erkek penceresi ve erkek gökyüzünden ediyor. Haliyle de kadın onlar için çoğunlukla anlaşılmaz, anlaşılsa da dengesiz...

Bu sabah yolda gelirken işte bende bunu düşünüyordum. Bir kuram var, tabiki erkek penceresinden çıkmış gelmiş. Diyor ki:

Kadınlar doğum sürecinde ve sonrasında zayıf düştükleri için hem kendilerine hem de çocuklarına baktırabilmek için kendi fiziksel yapılarını değiştirdiler ve yılın 12 ayı cinsel faliyet gösterebilir hale geldiler. (hayvanlar gibi mart ayını artık beklemiyorlar demek istiyor kabaca...) böylece erkekleri sürekli ve düzenli bir şekilde kendilerine bağladılar. Daha da devamında diğer kadınların rekabetini elemek için regl periyotlarını da ayarlayabiliyorlar. vs vs...

Bu kuram. Bu kuramı da uyduran fazla düşünmemiş. Mesela doğadan örnek verip gönderme yapmış ama doğadaki uygulamalarına bakmamış doğru dürüst.

Kadın fizyolojisi erkeğe göre daha sağlamdır. Evet erkek kas gücüne sahiptir (ama ormanda on kaplan gücünde değil sonuçta) ama herhangi bir hastalık veya acıya dayanıklılık kadında çok daha fazladır. Kadının bir erkeğe göre daha sağlam oluşunu ömür uzunluklarından da anlayabiliriz.

Doğadaki (hayvan) her dişi kendi yavrusuna kendi bakar. Olsa olsa bir tür sosyal topluluk içinde diğer dişilerle beraber yaşar. (İnsan) kadının bunu yapmasını engelleyici bir engel yoktur. Bugün babasız büyüyen pek çok çocuk var. (Boşanmalar artıyor ya, bu durumda evrim geriye mi işliyor :) Onlar büyüyebiliyorsa demek ki kadının bir çocuğu büyütmek için illaki de erkeğe ihtiyacı yok.

Doğadaki (hayvan -insanda hayvan ama burada kolay olsun diye böyle diyorum-) erkekler güzeldir. Öyle böyle değil baya cafcaflı, albenili falandır. Nedeni de sağlıklı genlere sahip olduğunu dişisine ispat edebilmek.

(İnsan) Erkek güzel olursa ne hikmetse gay oluyor. En azından öyle etiketleniyor. Etrafta bir sürü ailesinde genetik hastalıklar taşıyan, kel ve şişman adamlarla evli, sağlıklı ve güzel kadınlar görüyorum.

Demek ki neymiş, insan bir tarafından bir kuram uydurursa buna sıkı sıkı sarılmamalıymış. Bunu duyan bir kaç zevzekte boncuk buldum deyip her yerde bunu satmamalıymış.

:)

2 yorum:

hergele dedi ki...

"bütün genellemeler yanlıştır"
+
"istisnalar kaideyi bozmaz"

Banu dedi ki...

doğrusun tepetaklak kardeş :)